quarta-feira, 7 de abril de 2010

Salada de bacalhau (Cod fish salad)






Esta salada é maravilhosa não só para a época de Páscoa, mas a qualquer momento. O sabor do bacalhau junto da batata não é novidade, mas frio e com limão, nossa, é de matar! Você adiciona alho fresco picado e pronto! Tem-se uma salada ácida e picante. Com arroz branquinho então, sai de baixo! O legal é que você pode variar os ingredientes. Contanto que não mascare o sabor do bacalhau, pode adicionar desde azeitonas, alcaparras, tomates, coração de alcachofra, pimenta calabreza e por aí vai. Abuse no azeite e na salsinha, pois eles dão o toque final.

This is surely a die for salad, for  every holiday occasion. Cod fish can be found in groceries stores such as italian or portuguese emporios. Portuguese usually cook it with potatoes and bell peppers. This time, we’re going to mix potatoes and cod not with peppers but lemons and fresh minced garlic. If you like citric and pungent at the same time, you'll love this. What else? Since you don’t hide cod flavour, you can add a bunch of other ingredients, such as artichoke hearts, capers, black olives…For those that dislike fresh garlic (I adore), it has lots of benefits such as antioxidants. Remember, always prefer it fresh!



Ingredientes (Ingredients)

1Kg de bacalhau - as iscas também são ótimas
2Kg de batatas holandesas
Meia cabeça de alho
4 limões - siciliano ou rosa são ótimos. Use o zest para mais sabor
Salsinha
Azeite extra virgem
Sal e pimenta preta moída na hora - gosto de fazer um blend com a rosa, branca, preta e verde

1kg (2 lb.) (35 oz) cod fish - salt cod chunks or bits can also be used
2 Kg (4lb.) (70oz) potatoes -peel and leave on cool water
½ garlic head - take off the skin and use a mortar
4 tahiti lemons - sicilian fit just perfect. Use the zest to that citric hint
Fresh chopped parsley
Extra virgin oil - don’t measure, use with abundance
Salt and fresh ground black pepper corn - or make a blend with white, black, green and pink


Modo de fazer (Method)


1 - Qualquer que seja o seu tipo de bacalhau, lembre-se de deixá-lo de molho em água fria num recipiente coberto com papel filme e na geladeira por no mínimo 24 horas, trocando de água. Logo após, você pode desmembrar em pedaços e levar à fervura. Lembre-se não ferver em excesso ou ele ficará duro.

Cod usually comes salty so you have to prepare it properly. To prepare it for any recipe, you should soak it in cold water in your fridge for at least 24 hours, changing the water a couple of times a day. Then you cut the cod into chunks and place it in a pot with water just covering. Bring the water to a boil and don’t overcook or it gets hard to bite.


2 - Colocamos o bacalhau em água fria para ferver justamente porque ele soltará sal e sabor nessa água. É nela que cozinharemos as batatas já descascadas. Lembre-se, não pusemos uma gota de sal no prato até agora e nem colocaremos.

When we put the cod in cool water to boil cooking process makes fish liberate its flavours. That’s another reason why we’ll cook the potatoes on that same water. No need of salt till now, right?


3 - Enquanto isso, você pode preparar os temperos num pilão ao processador, como preferir. Coloque os dentes de alho e soque, uma pitadinha de sal ajuda. Isso feito, adicione a salsinha picada, pimenta, azeite e suco de limão. Reserve a mistura.

While that, chop up all the other ingredients. Put the garlic in a mortar with a pinch of salt. Then mix it with the chopped parsley, olive oil, ground pepper and lemon juice.


4 - Escorra as batatas quando estiverem no ponto. Com o bacalhau, desfie ou retire pele e ossos para então esfregar num pano dobrado. Esse é um método português e desfia muito rápido. Lembre-se de guardar um pouco da água da cocção do bacalhau e da batata para o molho da salada.

When the potatoes are for tender consistence, separate them and reserve part of the stock. Pick up the cod, one piece at a time, and flake it roughly between your fingers. That’s how we remove any remaining bones and skin. You can also remove the skin and bones and put the fish between a fold cloth, scratching to flake easily.


5 - A montagem é simples: coloque os ingredientes num bowl e misture. Corrija sal, pimenta e suco de limão e sirva. Acompanha muito bem um arroz branco ou torradas.

In a medium size bowl, combine cod and potatoes, then add the seasonings. Refrigerate at least 30 minutos before serving. You can serve it with white rice or toasted bread.



FAÇA SUA ENCOMENDA!

0 comentários:

Postar um comentário

Deixe seu comentário e sugestões!

Related Posts with Thumbnails

Canal Cozinha   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP